Δίκτυο διανομής outlet προϊόντων πληροφορικής ΙΤ από γνωστούς κατασκευαστές.

Καινούρια προϊόντα σε οικονομικές τιμές, προς το συμφέρον του καταναλωτή.

Ποιά προϊόντα θεωρούνται Outlet; ( δεν υπάρχει ελληνική ορολογία )

Ο όρος outlet είναι η αγγλική ορολογία για καταστήματα λιανικής που πωλούν προϊόντα κατευθείαν από τους κατασκευαστές ή από μεγάλους διανομείς. Τα καταστήματα outlet συνήθως προσφέρουν προϊόντα όπου υπήρχε πλεόνασμα στο δίκτυο λιανικής ή προϊόντα που επέστρεψαν στον κατασκευαστή για διάφορους λόγους:

Ο διανομέας παρήγγειλε μεγαλύτερη ποσότητα αγαθών και δεν πωλήθηκαν στη λιανική

Τα προϊόντα μπήκαν στα καταστήματα λιανικής αλλά δεν πωλήθηκαν στον τελικό καταναλωτή.

Πελάτες επέστρεψαν αχρησιμοποίητα προϊόντα για να αλλάξουν με άλλα.

Προϊόντα βιτρίνας σε καταστήματα, εκθέσεις, demo προϊόντα.

Προϊόντα χωρίς original συσκευασία. ( ανοιχτή συσκευασία ).

Ποιά προϊόντα θεωρούνται Remanufactured; ( Ανακατασκευή του Κατασκευαστή )

Ο όρος remanufactured ( ανακατασκευασμένος ), σημαίνει ότι μια καινούρια συσκευή με χρήση κάτω των 14 ημερών, η οποία χρειάστηκε μια αντικατάσταση υλικού, π.χ. ίσως της εσωτερικής μπαταρίας της, ή ενός ανεμιστήρα που έκανε θόρυβο, επέστρεψε σε ένα εξουσιοδοτημένο ευρωπαϊκό service / stockhouse. Εκεί πήρε πιστοποίηση για την επίσκεψη, άλλαξε τη συσκευασία της με παρόμοια η οποία αναγράφει το λογότυπο της εταιρείας, αν χρειάστηκε αντικατάσταση εξαρτήματος η αλλαγή έγινε με το γνήσιο και καινούριο που προτείνει ο κατασκευαστής και το προϊόν πωλείται με εγγύηση αντιπροσωπείας, σε τιμές 10-30% κάτω από την αρχική τιμή.

Υπάρχουν μεταχειρισμένες συσκευές στις προσφορές outlet;

Πρώτα πρέπει να ορίσουμε το τί σημαίνει μεταχειρισμένη συσκευή. Η ευρωπαϊκή ένωση εδώ και χρόνια δίνει το δικαίωμα αναιτιολόγητης υπαναχώρησης εντός 14 ημερών στον τελικό καταναλωτή. Οι κανόνες εμπορικού δικαίου της ευρωπαϊκής ένωσης γίνονται αυστηρότεροι με τους πωλητές και ελαστικότεροι με τους καταναλωτές, έτσι αν για παράδειγμα ένα προϊόν πωληθεί σε έναν καταναλωτή που το κρατήσει για 13 ημέρες και το επιστρέψει αναιτιολόγητα, αλλά ο επόμενος καταναλωτής το παραλάβει σε ηλεκτρονική παραγγελία, δει ταλαιπωρημένη τη συσκευασία και μερικά σημάδια χρήσης και το γυρίσει και αυτός πίσω, η συσκευή έχει πωληθεί για 20-28 ημέρες, αλλά βάσει νομοθεσίας, θεωρείται καινούρια.

Η απάντηση λοιπόν στην ερώτηση είναι ότι τα προϊόντα outlet είναι πλήρως καινούρια και αχρησιμοποίητα και μπορεί να χορηγηθεί οποιαδήποτε βεβαίωση για αυτά.

Υπάρχουν άπειρες εταιρείες πλέον που πουλάνε προϊόντα "σαν καινούρια" έχω μπερδευτεί, τί συμβαίνει;

Οι περισσότερες εταιρείες που εμπορεύονται εξοπλισμό πληροφορικής παίζουν με τις λέξεις γιατί προσπαθούν να δώσουν περισσότερη αξία στο προϊόν που πουλάνε. Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε λίγες σύντομες ετοιμολογίες για το τί θα έπρεπε να ισχύει στην αγορά:

Εκθεσιακό Προϊόν ( Demo ) : Ένα προϊόν που θα πρέπει να συνοδεύεται από εγγύηση κατασκευαστή και όχι απλά πωλητή. Δε θα πρέπει να έχει αλλαγμένα εσωτερικά εξαρτήματα, και τα παρελκόμενα του όπως ο φορτιστής ή η μπαταρία θα πρέπει να είναι γνήσια. Θα πρέπει να έχει την όψη ενός μηχανήματος βιτρίνας πολυκαταστήματος και σίγουρα όχι να έχει γρατζουνιές, σπασίματα, ή βίδες που λείπουν.  Αν τίποτα απ’ αυτά δεν ισχύει, λογικά το προϊόν είναι χρησιμοποιημένο.

Refurbished Προϊόν:  Στην Ελλάδα ο όρος αυτός έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως. Λανθασμένα του δόθηκε η μετάφραση “ανακατασκευασμένο”, η πιο σωστή λέξη θα ήταν αναπαλαιωμένο, αναζωογονημένο ή ανακαινισμένο.  Στην ουσία είναι ένα μεταχειρισμένο προϊόν, το οποίο έχει περάσει από ελέγχους τρίτων, μπορεί να έχει υποστεί επεξεργασία από σοβαρούς επαγγελματίες, να έχει ξαναβαφεί, να έχουν αλλαχθεί εξαρτήματα με καινούρια ή μεταχειρισμένα, με γνήσια ή after-market. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές, ενώ ο ποιοτικός έλεγχος διαφέρει σε μεγάλο βαθμό. Οι κατασκευαστές δεν ασχολούνται με refurbishement ( αναπαλαίωση ) προϊόντων, στόχο έχουν να πουλήσουν τα νέα μοντέλα.

Factory Refurbished Προϊόν: Οι εταιρείες που ισχυρίζονται ότι εμπορεύονται προϊόντα που αναπαλαιώθηκαν από το εργοστάσιο του κατασκευαστή ψεύδονται, γιατί οι κατασκευαστές δεν ασχολούνται με αυτές τις διαδικασίες. Ωστόσο τα προϊόντα τους οφείλουν να είναι ανώτερα σε ποιότητα, γιατί η ανακαίνιση αυτή έγινε από μια γραμμή παραγωγής ενός εργοστασίου. Για παράδειγμα, μπορεί να δημιουργήθηκε ένα σπασμένο πλαστικό εκ νέου με 3D εκτυπωτή, ή να χαράχθηκαν καινούρια γράμματα σε ένα πληκτρολόγιο, εργασίες που δεν μπορεί να τις κάνει το μαγαζί της γειτονιάς. Δεν παύει να είναι ένα μεταχειρισμένο προϊόν το οποίο έχει υποστεί έναν ποιοτικό έλεγχο, χωρίς συγκεκριμένα standards ποιότητας. Το εργοστάσιο δεν έχει δικαίωμα να αναγράψει στο κουτί της συσκευασίας το λογότυπο του κατασκευαστή, ενώ στο προϊόν έχει παρέλθει η εγγύηση της αντιπροσωπείας. Αν ο καταναλωτής πληρώσει υπεραξία για μια συσκευή και παραλάβει κάτι που δεν είναι σε καλή κατάσταση, θα πρέπει να σκεφτεί ότι μάλλον ξεγελάστηκε.

Remanufactured Προϊόν: Ένα προϊόν το οποίο για τον οποιοδήποτε λόγο ανακλήθηκε στον κατασκευαστή, ή σε εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο, με χρήση το πολύ έως 14 ημέρες, πήρε πιστοποίηση για την επίσκεψη του και η καινούρια συσκευασία του αναφέρει το λογότυπο του. Όποια ανταλλακτικά χρησιμοποιήθηκαν είναι καινούρια και γνήσια. Ο ποιοτικός έλεγχος του κατασκευαστή ορίζει ότι πωλείται ως καινούριο και αναλαμβάνει την εγγύηση ο ίδιος θέτοντας χαμηλότερη τιμή.

Outlet Προϊόν: Ένα προϊόν το οποίο έχει όλα τα χαρακτηριστικά του remanufactured χωρίς όμως να χρειαστεί να γίνει επισκευή, συντήρηση, αντικατάσταση εξαρτήματος, τεχνικός έλεγχος από τον κατασκευαστή. Η επιστροφή του στα κεντρικά γραφεία αφορούσε αλλαγή συσκευασίας ή απώλεια χαρτιών. Απλά δεν πωλήθηκε όταν έπρεπε, για τους λόγους που αναλύσαμε παραπάνω.

Τί σημαίνουν οι ετικέτες του κατασκευαστή των outlet / remanufactured προϊόντων;

OUTLET A

Κατάσταση: Καινούριο προϊόν

Συσκευασία: Γνήσια συσκευασία ή επανασυσκευασία του κατασκευαστή

Εγγύηση: Original Εγγύηση αντιπροσωπείας / κατασκευαστή

 

OUTLET B

Κατάσταση: Καινούριο προϊόν με μικρές κοσμητικές, εμφανείς γρατζουνιές μόνο στο σασί / σκάφος, ΟΧΙ στην οθόνη.

Συσκευασία: Original συσκευασία ή ειδική επανασυσκευασία.

Εγγύηση: Original Εγγύηση αντιπροσωπείας / κατασκευαστή

 

OUTLET C

Κατάσταση: Καινούριο προϊόν με μικρές κοσμητικές, εμφανείς γρατζουνιές, αλλά και σημάδια φθοράς, μόνο στο σασί / σκάφος, ΟΧΙ στην οθόνη.

Συσκευασία: Original συσκευασία ή ειδική επανασυσκευασία.

Εγγύηση: Original Εγγύηση αντιπροσωπείας / κατασκευαστή

 

OUTLET DEMO

Κατάσταση: Προϊόν βιτρίνας με εμφανείς κοσμητικές γρατζουνιές και σημάδια φθοράς μόνο στο σασί / σκάφος, ΟΧΙ στην οθόνη.

Συσκευασία: Ουδέτερη συσκευασία ή ειδική επανασυσκευασία.

Εγγύηση: Original Εγγύηση αντιπροσωπείας / κατασκευαστή

Πώς κατηγοριοποιείτε εσείς στη Reboot, τους refurbished υπολογιστές σας;

FACTORY REFURBISHED

Κατάσταση: Αναπαλαιωμένο προϊόν, όλα τα εξωτερικά πλαστικά βαμμένα σε φούρνο, επανατυπωμένο πληκτρολόγιο. Ενδεχόμενα ελάχιστα σημάδια χρήσης σε εξαρτήματα που δε βάφονται. Μόνο καινούρια ανταλλακτικά, όχι απαραίτητα γνήσια. Καινούρια παρελκόμενα.

Συσκευασία: Ουδέτερη συσκευασία.

Εγγύηση: Μικτή εγγύηση από Reboot σε συνδυασμό με το εκάστοτε εργοστάσιο. Δωρεάν Pick up & Return, για την 3ετή εγγύηση ισχύει πανευρωπαϊκά. 

 

REFURBISHED A

Κατάσταση: Αναζωογονημένο προϊόν, με ελαφριά σημάδια χρήσης. Κανένα σημάδι στην οθόνη όταν αυτή είναι αναμμένη, μόνο ελάχιστη γρατζουνιά στα πλαστικά, όλα τα εξαρτήματα λειτουργικά, η φθορά της μπαταρίας θα είναι το πολύ 30%. Εξαρτήματα που αντικαταστάθηκαν όχι απαραίτητα γνήσια, αλλά καινούρια. Η κατηγορία αυτή μπορεί να περιλαμβάνει ένα καινούριο / απούλητο προϊόν για το οποίο η αντιπροσωπεία δε θέλει να δώσει πλέον εγγύηση.

Συσκευασία:  Ουδέτερη συσκευασία.

Εγγύηση: Εγγύηση από Reboot.

 

REFURBISHED B

Κατάσταση: Αναζωογονημένο προϊόν, με σημάδια λογικής χρήσης. Ο χρήστης πρέπει να περιμένει ένα από τα παρακάτω. H οθόνη μπορεί να έχει ένα ορατό ελάττωμα, μια διαφορά φωτεινότητας σε μέγεθος κέρματος, 5 καμένα pixels μαζί, ή κάτι παρόμοιο. Τα πλαστικά μπορεί να έχουν κάποια διχρωμία ή ξύσιμο από αντικλεπτικό αυτοκόλλητο που αφαιρέθηκε. Το πληκτρολόγιο μπορεί να έχει εμφανή χρήση, αλλά όλα τα κουμπιά θα είναι λειτουργικά. Η φθορά της μπαταρίας θα είναι το πολύ 50%. Εξαρτήματα που αντικαταστάθηκαν δεν είναι απαραίτητα ούτε καινούρια ούτε γνήσια.

Συσκευασία:  Ουδέτερη συσκευασία.

Εγγύηση: Εγγύηση από Reboot.

 

REFURBISHED C

Κατάσταση: Αναζωογονημένο προϊόν, με σημαντικά σημάδια χρήσης. Ο χρήστης πρέπει να περιμένει ένα από τα παρακάτω. Η οθόνη μπορεί να έχει ένα μέτριο ελάττωμα, π.χ. νεκρό σημείο, σημάδια πίεσης, γρατζουνιά. Τα πλαστικά του μηχανήματος μπορεί να έχουν σπάσιμο σε σημείο που δεν επηρεάζει τη στατικότητα, η μπαταρία μπορεί να έχει φθορά 51-100%, το πληκτρολόγιο και το touchpad μπορεί να έχουν ξεβάψει, αλλά θα είναι πλήρως λειτουργικά. Κάποιες θύρες USB μπορεί να είναι σπασμένες με τουλάχιστον μία να δουλεύει.

Συσκευασία: Ουδέτερη συσκευασία.

Εγγύηση: Εγγύηση από Reboot.

Μπορούμε να μάθουμε το ιστορικό ενός μηχανήματος από κάποια αντιπροσωπεία;

Δυστυχώς δεν έχουμε πρόσβαση στο ιστορικό μιας συσκευής. Σίγουρα μια συσκευή Outlet A’ είναι τελείως καινούρια, ενώ μια συσκευή Outlet C’ έχει καλύτερες πιθανότητες να έχει κάνει service στην αντιπροσωπεία, ωστόσο η μεν πρώτη μπορεί να έχει 10% έκπτωση ενώ η δεύτερη 30%.

Κάποιες συσκευές Outlet έχουν υψηλότερη τιμή απ' τις τιμές καινούριου, μας κοροϊδεύετε;

Πρώτον, είναι γνωστό ότι υπάρχουν καταστήματα που λειτουργούν παράνομα στην ελληνική αγορά και έτσι αν ένα προϊόν π.χ. έχει προσφορά 18% αλλά κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα δεν αποδίδει ΦΠΑ, μπορεί να χτυπήσει την τιμή κατά 24% και να βρεθεί να πουλάει το καινούριο προϊόν φθηνότερα απ’ το OUTLET.

Δεύτερον μπορεί ένα προϊόν στην ευρωπαϊκή αγορά να προωθείται με διαφορετική τιμή απ’ ότι στην Ελλάδα. Έτσι για ένα προϊόν που έχει 15% έκπτωση σαν OUTLET, αλλά η αρχική του τιμή ήταν 20% πάνω στην Ελβετία σε σχέση με την Ελλάδα, το προϊόν φθάνει να πωλείται εδώ παρά την προσφορά, κατά 5% ακριβότερα. Οι ευκαιρίες θέλουν ψάξιμο!

Μπορείτε να εκδώσετε βεβαίωση καινούριου και αμεταχείριστου για αυτά τα προϊόντα;

Βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας τα προϊόντα της σειράς OUTLET δεν έχουν αγοραστεί από κάποιον χρήστη και θεωρούνται καινούρια και αμεταχείριστα. Δεν ισχύει το ίδιο για τα refurbished προϊόντα.

Υπάγονται αυτά τα προϊόντα στο άρθρο 39Α;

Όλοι οι φορητοί υπολογιστές, τα tablets και τα κινητά που υπάρχουν στη σελίδα, υπάγονται στο άρθρο 39Α όπου ο πελάτης χονδρικής μπορεί να τα αγοράσει χωρίς ΦΠΑ, αρκεί να υπάγεται ο ίδιος στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Επικοινωνήστε με το κατάστημα για λεπτομέρειες.